Esports a Lloret (VI)

Continuant amb els inicis de les entitats esportives de la vila entrem en els anys 80 amb l'empenta de les institucions municipals i nacionals que apostaven per l'esport. A banda de les escoles municipals d'esports, la construcció d'equipaments competitius obriria la porta a consolidar clubs i entitats que havien crescut en nombre de practicants. El 1985 queda enllestit el camp de gespa municipal del Molí; un any després, les pistes d'atletisme, de caràcter comarcal al principi, es trobaven entre les més modernes de la província. El 1990, obra portes el pavelló poliesportiu del Molí, recurs indispensable donada la gran demanda de llocs d'entrenament i competició per part dels ens esportius lloretencs. A més, tant les pistes com el camp de gespa artificial esdevindrien un veritable reclam turístic, fora dels mesos centrals de l'estiu, que unit a l'oferta hotelera i  la bonança del clima, permetia estades esportives d'equips estrangers.


CLUB CICLISTA LLORET

Dreta, logo del Club en la seva fundació,
junt la darrera activitat coneguda de l'entitat el 2009. 
Els primers intents de crear un club ciclista a la població data d'inicis de 1981 quan en Miquel Joals dóna noticia al Lloret Gaceta de la creació d'una entitat d'afeccionats a aquest esport. Es reunien a un restaurants del passeig i a la casa de Bicicletas Martínez (1)

L'entitat rebia el nom de Sport Club Costa Brava i sota aquest nom encetaren un seguit d'activitats per a promocionar l'esport de dues rodes. La més destacada aquell mateix any va ser l'organització de la primera marxa cicloturistica de la Costa Brava, que n'aplegà uns 250 ciclistes vinguts fins i tot d'estrangers i que correria 60 Km. per carreteres de La Selva i el Gironés. El president Jordi Pujol, de visita a Lloret, va ser l'encarregat de tallar la cinta que donava la sortida a la prova.

En una entrevista, el president dels ciclistes Miquel Arecete manifestava que "La nostra idea és fomentar el cicloturisme en totes les edats, especialment en els joves a partir dels 1 2 anvs. La nostra activitat normal és sortir cada diumenge al matí a fer una volta per la comarca, que varia segons la gent i les possibilitats dels participants, però ve a ser una mitjana d'uns 60 Km" (2)

Festes de Sant Romà de 1981. Sortida de la
cursa ciclista amb la presència d'en Jordi Pujol
al Passeig.Font: Facebook. Carme Joals.2014
El 1983, ara sota la presidència d'en Jordi Martínez Planas, el club assoleix 70 fitxes d'inscrits i no abandona la seva tradicional participació en les festes de sant Romà amb les marxes cicloturistíques, que prenien cada cop més volada fora de l'àmbit local.

L'empenta i capacitat del Club Ciclista Lloret quedarà palesa amb l'organització d'una Ronda Ciclista per amateurs de caire internacional entre el 19 de febrer i el 2 de març de 1984, esdeveniment que arribaria a tenir lloc al calendari de competicions anuals de la Unió Ciclista Internacional.

El Club Ciclista Lloret també col·laborava quan equips estrangers, allotjats habitualment a  diferents hotels, realitzaven entrenaments i curses internacionals organitzats pels mateixos establiments.

L'entitat va ser impulsora de la Festa de la Bicicleta a partir de  1992 per animar a petits i grans a agafar afecció als pedals, com esport, salut i lleure.

Els dies 12, 15, 16 i 17 de febrer de 1995 serien responsables, juntament amb l'Hotel Augusta, l'associació Wilerkampen i la ciclista belga Christel Herremans. de l'organització de la Volta Ciclista Social ( posteriorment coneguda com a Social Challenger) obert a totes les categories.

Amb el pas dels anys i l'ús extensiu de la bicicleta, l'acció esportiva del Club es va anar reduint entrant al segle present. Les mountain-bikes i el contacte amb la natura afavoriria que el club es decantés per minimitzar el ritme d'activitats realitzades. A finals de la dècada dels 2000, l'entitat no tindria ja continuïtat i avui dia existeix una entitat dedicada a la bici a la vila anomenada Penya Ciclista Lloret de Mar, creada el 2014.

CLUB PETANCA LLORET
L'entitat dedicada a la petanca és inscrita oficialment l'agost de 1982. Van tenir com a socis 1 i 2 els llavors president i vicepresident espanyols Felipe González i Alfonso Guerra, respectivament.

El seu primer president en seria l'Àngel Asenjo, i des del primer moment en que es constituí la junta, el seu principal objectiu serà aconseguir unes pistes adequades a la pràctica de la petanca.

Logo de l'entitat
L'entitat sempre ha desenvolupat una gran activitat competitivitat, tant en categoria masculina com en femenina, aconseguint importants fites esportives en poc temps, com  la Copa Presidente, el subcampionat femení provincial o campió de Girona en la categoria infantil.

Les pistes per poder entrenar no arribarien fins el 1992, utilitzant-ne un espai municipal reconvertit en centre cívic al sector de Can sabata. Posteriorment, serien ampliades el 1999.

L'any 1996, el club disposava de uns 50 membres i s'animava a ser organitzadors de campionats i exhibicions estatals i internacionals, com el Campionat d'Espanya sèniors el 1999, que van utilitzar com a pistes el camp de terra del col·legi Pere Torrent.
Convertida en associació
 amb caràcter cultural

A partir de 2003, al sí de l'entitat, sorgiria el Club de Bitlles Catalanes de Lloret de Mar, que ben aviat començarà a despuntar en les competicions d'aquesta modalitat tradicional. Així, el Club seria campió de lliga Selva-Maresme en diverses ocasions.


CLUB ATHLETIC SPOMAR LLORET

Fundat oficialment l'any 1983 i amb estatuts aprovats per la Generalitat un any després, aquesta entitat es dedicava a la pràctica de l'atletisme i del futbol-sala, sota el nom d'Sports Marqués, botiga arrelada a la vila des de 1972. El seu president va ser en Josep Marqués.

En la trajectòria del club cal subratllar l'organització del Mig Marató de Lloret, des de 1981 a 1985,  per a atletes sèniors i veterans d'ambdós sexes, i de competicions de marxa atlètica (entre 1981 i 1983).

En el camp de futbol-sala, aquest club, durant la temporada 1984-85, va quedar campió de totes les competicions en qu va participar (lliga, copa. Marató de Blanes, Torneig de Santa. Cristina). 

La temporada 1987-88 va quedar campió de la Copa Federació i sots-campió de lo Lliga. Torna a guanyar la Copa Federació la temporada 1987-88 i guanya la lliga en la 1988-89, Obtingué el sots-campionat d'ambdues coses en 1989-90 i en la temporada 1990 obtingué el cinquè lloc en la Lliga Nacional, entre altres assoliments esportius. (3) Desapareix a partir de 1992.

TAEKWONDO CLUB CHOIS LEE/ CLUB TAEKWONDO NEW AGE
Exhibició de taekwondo a les
 instlal·lacions del barri del Molí
Font: Facebook-C.T. New Age
El taekwondo es una disciplina marcial d'origen coreà que es va anant introduint-se en els tatamis des de la dècada dels 60 i 70, però  que trigaria en ser acceptada en la seva modalitat esportiva fins la segona meitat dels anys 80. L'impuls provindrà de  la creació de la Federació Espanyola de Taekwondo (1986), independitzant-se totalment de la Federació Espanyola de Judo. Un any després, el 1987, es fa realitat la Federació Catalana de Taekwondo.(4)

El 1985 s'obre a Lloret el Taekwondo Club Chois Lee, dedicada a aquesta modalitat de lluita oriental que començava a despertar interès entre els amants de les arts marcials. El primer gimnàs Chois Lee, inaugurat pel seu principal promotor, el coreà Lee Jae Kwon, seria a Girona. Després s'estendria a Salt, Figueres, etc.  Des del primer moment, en Joan Colomer seria el director i entrenador principal d'aquest gimnàs que passaria a anomenar-se Club Taekwondo New Age. A l'actualitat, continua el club servint d'escola i d'entrenament a nivell competició al pavelló d'esports de Lloret.


CLUB FUTBOL SALA LLORET
Ensenya del Club.Abaix, Premi Llevant 2008,
al Club Futbol Sala Lloret. Foto: Asumpció Comas
Aquesta fórmula reduïda de futbol ja es jugava a la pista de l'Esteve Carles i aviat es va començar a realitzar partits informals amb equips constituïts per a l'ocasió, com els que organitzava la Penya Barcelonista al pavelló municipal. Va estar-ne darrera el 1978 del primer torneig de futbol sala en que participaren, a part de la mateixa penya, l'Internacional Tennis Canyelles, els veterans del C.F. Lloret, Garatge Fenals i Los Independientes.
A partir dels 80 i molt especialment els 90, hi haurà una eclosió d'aquest esport a la vila. El 1984, Santiago Lusquiños presenta a l'ajuntament els estatuts del Club Futbol Sala Lloret i així poder entrenar al pavelló esportiu, tot i que portaven funcionant un any abans, com altres equips ja formats i competint entre ells en tornejos locals i comarcals. Va ser el primer club de futbol sala registrat davant les autoritats esportives que es té notícia.


Al mateix temps, ja es podia veure competicions en que participaven clubs formats a Lloret. Hom es podia seguir l'Sport Marquès F.S, el Var·Viturik F.S el Lloret Nou o el Lloret VIP en les distintes competicions adscrites a la Federació Catalana de Futbol Sala o bé a la Federació Catalana de Futbol (5)

Des de 1982, es realitza el Torneig Futbol Sala Santa Cristina, coincidint amb la festa gran de la vila i que ha estat organitzada els darrers anys pel Club Futbol Sala Lloret.

Durant bona part dels anys 90 eren en competició el Club Futbol Sala Lloret Nou, el Club Unió Futbol Sala Lloret i l'actual Club Futbol Sala Lloret, que juntament amb el Lloret Esportiu Futbol Sala, disputen campionats i entrenen a les instal·lacions del pavelló del Molí.



ESQUI CLUB LLORET
Logo de l'entitat.
Tot i que Lloret sigui ciutat de mar i no pas de muntanyes nevades, no va ser cap obstacle per a que una trentena d'afeccionats a l'esport blanc decideixin constituir un club d'esquí a Lloret. Era 1984 i tenia com a primer president en Josep Montero. 

L'any 1992, l'entitat tenia 150 socis i pagaven de quota mensual d' unes 1000 ptes. (6 €) que cobrien una assegurança i el transport en bus cap a les pistes de neu. (6)



CLUB ESCACS LLORET
Considerat com a esport pel Comitè Olímpic Internacional, els escacs tenen una llarga història de practicants a la vila, tot i ser una activitat discreta. No hi ha faltat mai un tauler i jugadors a competir en els centres socials com el Casino Lloretense o després el Marina- Casinet.
Escut del Club.

L'any 1987 es funda la secció d'escacs de la Penya Barcelonista de Lloret de Mar, entitat precursora del Club Escacs Lloret i que va estar en actiu fins a la fundació del Club l'any 2007. Va ser la primera entitat d'escacs  a Lloret.

L'activitat més important que es va organitzar va ser l'Open d'Escacs Penya Barcelonista que es va celebrar durant tretze edicions (1989-2001) (7)

Va aconseguir-ne el sots-campionat de Catalunya d'escacs de segona categoria el 1991 i es proclamaria campió un any més tard.




Notes:
(1) SAML. Lloret Gaceta, 15/2/1981. p25
(2 ) Arxiu Municipal de Girona. Punt, El. 13/11/1982. p.24 
(3) SAML. Lloret Gaceta, 31/10/1991. p. 19
(4) Font: Federació Catalana de Taekwondo i Hapkido
(5) Durant uns anys totes dues federacions tenien les seves lligues. Vegeu explicació a l'Enciclopèdia Catalana
(6) Entrevista al president de l'entitat Lluís Faura. SAML. Lloret Gaceta, 15/12/1922, p.29
(7) Font: Federació Catalana d'Escacs.

NOTA IMPORTANT:
Aquesta entrada i la resta d'articles del blog que fan esment als esports lloretencs són en permanent revisió. Si hi vegeu alguna errada o imprecisió, no dubteu en fer-ho saber al info@qhlloret.cat
DARRERA ACTUALITZACIÓ: 
26/11/2021