Esports a Lloret (i VIII)

El darrer recordatori dels començaments dels esports lloretencs recau en les penyes esportives que han realitzat un gran esforç de promoció esportiva i cultural a la nostra vila. I també, per qué no, en equipaments privats que complementaven l'oferta pública o com, l'Internacional Tennis Canyelles, van convertir-se en pioners en la promoció de l'esport en totes les seves vessants.

PENYA BLANC  BLAVA DE LLORET DE MAR
La Penya Blanc-Blava d'afeccionats al R.C.D. Espanyol es va constituir el 1974, a l'escalf de 5 entusiastes "pericos": el que seria primer president de l'entitat l'Antonio Cerón, Paco Martinez (a) Paco Hierbas, Antonio Salgueiro, l'Àngel Magrià i en Joan Agustí. 

Precisament, el primer local on tenien com a punt de trobada als seus inicis era Can Bolet. Després passarien als baixos de l'edifici Catalonia, El 1978, aconseguiren comprar un local al carrer Migdia, 43 per a convertir-lo en seu social, on estarien quasi 30 anys. Després passarien pel carrer Unió, i  ja darrerament al carrer de la Fàbrica. 

Joan Antoni Giralt, exporter del C.F. Lloret, portarà les regnes de l'entitat durant poc més de 32 anys com a president i l'Àngel Magrià en prendria el relleu. En aquest període de temps, també aplegaria seguidors blanc-i blaus de la comarca i serien part important de les festes de Sant Romà. Eren tradicionals les arrossades obertes a tothom, acompanyades de ball de sardanes  i els sopars de germanor organitzades per la penya.

Inauguració dels local de la Penya Blanc-Blava
el 2008 al carrer de la Fàbrica. Font: Penya B.B. de Blanes
El 2001, en celebració del centenari del club espanyolista s'inaugurà el monument Orgull Blanc i Blau, obra de l'artista lloretenc Ramon Albertí i que es pot contemplar a la Plaça Melcior Montero.

La penya impulsà l'esport base entre la mainada, ja sia amb el futbol sala o el fubol amateur que en té de continuïtat amb la Xarxa d'Escoles del RCD Espanyol.

En disposarien d'un equip de futbol que competiria al el Campionat Provincial de Futbol de grups d’empreses.


PENYA BARCELONISTA DE LLORET

La fundació de la Penya Barcelonista de Lloret es remunta a setembre de 1975, però tindria inauguració solemne el 18 de novembre del mateix any. Al principi, la seva seu era situada a la confluència del carrer Sénia del Barral 37 amb el carrer Migdia. El seu primer president seria Josep Gil Doltra i després el succeirien Joaquim Sugranyes, Albert Batlle, Manel Planas, Josep Ribera, Lluís Amat, José Maria Contreras i Antonio Jesús Pastor.

(esq.) Inauguració de la Penya el 1975. El president barcelonista Agustí Montalt amb l'alcalde lloretenc i en presència del president de la penya Josep Gil i senyora. Font. ISNPAI. Diputació de Girona. (dreta) Membres de la junta directiva de la penya el 1995. Font: Facebook. Recordant Lloret.

El 1982, els socis de la penya comprarien una nova seu al carrer Josep Lluhí, 56, després d’haver estat un temps a un local del carrer Felicià Serra i Mont. Des d’aquest  emblemàtic indret, en desplegà una gran activitat cultural i esportiva. Per commemorar el seu aniversari, al dia de Sant Romà, n’organitzava un munt d’actes des de partits de futbol sala, sardanes, escacs, jocs per als infants, etc. Algunes d’aquestes activitats eren fixes com la xocolatada amb ensaïmades, o el partit de futbol contra la Penya Blanc Blava de Lloret i Comarca, i el tradicional sopar de germanor per celebrar l’aniversari. 

 El 1977 es va crear l’equip de futbol de la Penya Barcelonista de Lloret, que començà a competir en el Campionat Provincial de Futbol de grups d’empreses i agrupacions esportives de veterans de la Obra de Educación y Descanso.
Antic local de la Penya Barcelonista el 2016
 al carrer Josep Lluhí.Foto:Vicenç Llavero
El 1982 es crearen dos equips de categories Benjamí i Aleví per poder participar en el Campionat Escolar Provincial. 

Dos anys després  es fundà el Futbol club Penya Barcelonista de Lloret, que es va afiliar a la Federació Catalana de Futbol i, poc a poc, es va anar consolidant fins tenir equips competint en totes les categories durant més de trenta anys. 

Al final de la temporada 2016-17 deixà de participar en totes les competicions amb l’extinció de les activitats de l’entitat.

 Al 1987 es creà la secció d’ Escacs, 

A l’octubre del 2000, sota la presidència d’en Josep Ribera Cardona, la Penya Barcelonista de Lloret de Mar fou l’encarregada d’organitzar la XXIV Trobada Mundial de Penyes Barcelonistes. El monument L’Esguard, feta per Rosa Serra, recorda aquesta celebració al passeig del mar.

ALTRES PENYES
Tot i que comença a funcionar el 1984 amb Cesar Castané com a president, no és fins la inauguració el 1987, i en presència del llavors president Ramón Mendoza, que la Peña Madridista de Lloret de Mar es fa oficial per als seguidors "meregues". La primera seu provisional radicava al Bar Andalucia. 

N'han conegut diferents locals socials, com el Bar El Cruce, el Bar Los Currantes o recentment Bar El Toro, i han estat presents en diferents ocasions especials amb les seves botifarrades populars.

La Peña Zaragocista Luis Carlos Cuartero de Lloret de Mar sorgeix el 2001. La seva seu social s'ubica al Bar El Bodegón, al carrer Areny, 24.

Entre cultural i merament esportiu neix el 2010 la Peña Granadista de Lloret de Mar (Peña del Granà) que té com a punt de trobada el Bar Granada, a l'Avinguda de l'Àngel, 47. El seu màxim dirigent és el Sebastián Crespo, que també es president de l'entitat Casa Cultural de los Pueblos de Illora en Catalunya.

També es va formar a la població la Penya Girona Costa Brava Sud - Lloret de Mar l'any 2018, amb en Juanmi Garcia al capdavant i el Bar Solivins (Av. Santa Clotilde, 22) com a centre de reunió d'afeccionats.

EQUIPAMENTS ESPORTIUS PRIVATS
A l'inici del Lloret de turisme internacional, molts establiments hotelers de categoria elevada oferien la possibilitat de practicar esport dintre de les seves instal·lacions. El tennis, piscina condicionada i posteriorment, amb la moda del culte el cos de la dècada dels 80 i 90, alguns hi incorporaven un gimnàs. Si bé la pretensió era donar un servei extra als seus clients, per a la població de la vila també es va convertir en un al·licient més per mantenir-se en forma.

Podem recordar el Body Active, als baixos de l'Hotel Selvamar, obert el 1991. Sobre les mateixes dates, obria portes l'Olympic Sport Club, amb una oferta esportiva molt variada que s'amplià amb el temps. Cal ressenyar com el primer local de gimnàs el Jordi's Gym, al carrer Josep Lluhí, franquícia del gimnàs existent a Blanes i que des de mitjans dels 80 fins a la seva clausura als 90 atenia als amants del fitness i el culturisme.

Per la seva dimensió poliesportiva i visió comercial, cal parlar del Club Tenis Canyelles. Comença la seva activitat com a club de tennis el 1972 de la ma del seu promotor en José Luis Fayed i uns anys més tard, el 1975, ja començava a acollir afeccionats als tennis provinents de l'estranger. Paulatinament s'obri dues piscines, una d'elles coberta, que va servir, en conveni amb l'ajuntament, per a l'aprenentatge de la natació entre els escolars lloretencs.

Acabarà convertir-se en residència esportiva per a estades de clubs i practicants d'esports. Tindrà activitats aquàtiques i esdevindrà casa de colònies degudament reconeguda el 2004, fruit d'inversions en adequació i millora de les instal·lacions.

Donada la tradició marinera de la vila hi naixerien els clubs nàutics. El primer d'ells seria el Club Nàutic Lloret de Mar, format el primer d'abril de 1955. Tot i això , l'entitat existia des de molt abans com una agrupació d'amics de la navegació i regatistes que s'agrupaven en els Banys Ventura i que organitzaren les primeres regates oficials el 1942.

Cala Canyelles acolliria el 1968 el Club Nàutic Cala Canyelles, que seria l'encarregat de portar el port esportiu des de la seva construcció el 1970.

A Fenals hi trobem des de 1973 el Club Marítim Fenals.

La hípica era considerada més una activitat recreativa que no pas un esport i va començar amb el turisme als anys 60. Un decenni després Lloret disposava de dues escoles d'equitació: la Texas i la Colorado.

Però no seria fins els any 1983 que es formaria el Club Hípic Lloret per als afeccionats al món del cavall i el contacte amb la natura. Al paratge del Jaruco, i després d'esperar permisos municipals pertinents, s'obria al públic el Club Hípic Lloret promogut per l'empresa PRODEYOSA.

Des de fa anys són col·laboradors en la tradicional festa dels Tres Tombs.

La fal·lera pel golf, com a un esport popular i obert a tothom, sorgiria amb el pitch and putt. El primer camp d'aquesta modalitat reduïda del golf seria a Les Alegries, en terreny d'un abocador clausurat. Eco Golf Lloret Pitch & Putt seria obert el 1996 i compta amb 9 forats.

El 1998 obriria el Lloret Papalús Golf Pitch & Putt, amb 18 forats. El 2001 va acollir la segona edició del Campionat d'Europa de Seleccions de Pitch & Putt, en el qual Catalunya va assolir la segona posició.


NOTA IMPORTANT:
Aquesta entrada i la resta d'articles del blog que fan esment als esports lloretencs són en permanent revisió. Si hi vegeu alguna errada o imprecisió, no dubteu en fer-ho saber al info@qhlloret.cat

DARRERA ACTUALITZACIÓ: 
17/12/2021