Esports a Lloret (VII)

A les acaballes de segle, Lloret ja comptava amb un ventall d'entitats, clubs i associacions per a l'exercici de l'esport en totes les seves vessants i categories. A més, tant de propietat privada com pública, les instal·lacions esportives reunien unes condicions optimes per a la practica de l'esport, com la piscina de mides olímpiques posada en marxa el 2014 o el pitch & putt de Les Alegries el 1996.

A continuació repassarem les primeres passes dels clubs i entitats a la dècada dels 90, i que, d'alguna manera, n'hi tanquen aquest petit recorregut per l'esport lloretenc.

CLUB NATACIÓ LLORET
Foto esquerra Travessia Badia de Lloret 1996. A la dreta, membres de la junta del club temporada 96-97.
Font: AUGÈ, Clàudia: Evolució i història del Club Natació Lloret.2014

Molt probablement, la natació presa com una activitat esportiva i no de simple lleure, va aparèixer a Lloret a principis del segle XX. La platja gran de Lloret va ser escenari de competicions de natació i de waterpolo entre la població local i la Colònia (grup permanent d'estiuejants) sobre el 1916. Va ser la natació qui va donar a la vila el primer campió en aquest esport. Era en Salvador Parés Macià (Lloret de Mar, 1904 - Barcelona, 1982). Membre del Club Natació Barcelona, s’especialitzà en crol en proves de velocitat, i aconseguí catorze títols de campió de Catalunya  i Espanya entre 1926 i 1931 (1)

Tanmateix, el 1926, en la prova de la 1a. Travessia al Port de Barcelona, hi havia inscrit l'Antoni Balcells (2) en representació del C. N. Lloret de Mar. Va entrar entre els 10 primers participants després de recórrer 2.465 metres.

Tornant a Lloret, les primeres accions del futur club esportiu daten de 1982 a la Primera Travessia de la Badia de Lloret. Organitzada per Lluís Planeses i Yasuji Fusano, van comptar amb 25 participants i disposaven de barques de control portades per voluntaris.  Aquesta prova es faria tradicional i, tret dels a anys 1997 i 1998, no podia faltar a l'estiu, en especial amb motiu de les activitats de la Festa Major.

Un any després, el 1984, s'organitzaria la travessia entre les platges de Lloret i de Santa Cristina.

Aquestes activitats comptaven amb el suport del Club Nàutic Lloret. Però per a desenvolupar més extensament la pràctica de la natació a Lloret, calien piscines que només eren possible tot arribant acords amb l'ajuntament i els establiments hotelers que disposaren d'aquest equipament. Resultava del tot necessari comptar amb una piscina coberta de titularitat pública a Lloret per normalitzar entrenaments i competicions dels socis, que el 1993, quan queda constituïda l'entitat, eren poc més de 371 persones.

El Primer Bany de l'Any es va fer l’1 de gener de 1995 amb la participació de 13 banyistes, amb un marcat to reivindicatiu per a obtenir la desitjada piscina. A partir de la segona edició, es va decidir fer-lo el segon diumenge de gener, un cop les festes nadalenques ja havien quedat enrere.

Tot i no tenir indrets propicis als entrenaments, des del Club Natació Lloret han sortit campions i campiones en diferents modalitats com, a tall d'exemple, la Naila Gordils, campiona de Catalunya en 100 m. braça o el campionat d'Espanya aconseguit per Guillem Pujol.

Després d'anys de demanar la piscina i tenir tibantors amb els diferents ajuntaments socialistes, s'obria al públic (amb retards i sobrecostos) la Piscina Municipal de Lloret de Mar el 2014.  El club s'ha obert a noves modalitats de la pràctica esportiva com són el waterpolo i la natació artística.

CENTRE EXCURSIONISTA DE LLORET
El 1993, un grup d'aficionats al senderisme s'unia a Lloret amb l'única voluntat d'organitzar sortides de manera conjunta i obertes a tothom. No superaven la xifra 15 de persones al principi, però amb  la Roser Gruart i  en Josep Carreras, al capdavant, arribarien a 50 socis  un any després. Havia nascut el Centre Excursionista de Lloret (CELL). Tal i com indicaven al Lloret Gaceta "és una associació que vol reunir gent de totes les edats amb ganes de compartir vivències a la muntanya i promoure l'excursionisme en els seus diferents nivells: lleure, esport i cultura. 
Butlletí del CELL. Font: SAML


"Som membres de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FECC), fet que ens permet estendre llicències federatives per als socis amb la corresponent assegurança, descomptes , etc.

" El Centre organitza sortides setmanalment amb diferents modalitats: grup de senders, grup infantil, grup d'alta muntanya i grup jove. També participem amb el poble de Lloret en temes de festes, conservació del medi i d'altres activitats." (2)

El 1997 disposaven com a seu social, un despatx compartit amb el DEMALL i l'ADF, a la primera planta de l'antiga estació d'autobusos. El mateix any, convoquen el I Concurs Fotogràfic de Muntanya i Natura de Lloret de Mar- Trofeu Montbarbat. Amb el pas dels anys, guanyaria en projecció internacional, passant-ne a anomenar-se Montphoto el 2008.

Les seves activitats continuarien en un altre indret, al carrer Felicià Serra i Mont. L'entitat disposava un bona infraestructura per al material i els viatges i tenia al seu compte uns 400 socis.

El 2013, el Centre Excursionista de Lloret rebia el Premi Llevant a la Millor Tasca Esportiva.

CLUB VÒLEI FEMENI LLORET DE MAR (4)

Diferents equips del Club Vòlei Lloret de Mar, 2011.
Font Facebook del Club
El grup inicial d'esportistes que practicaven vòlei provenia de l'impuls donat per l'AMPA del Col·legi Pere Torrent, que en 1991 va establir dos equips, un de categoria Aleví i un altre Infantil. L'organització de tornejos de Vòlei-Platja, realitzats per l'associació juvenil Corre que Toquen i els bons resultats en competicions provincials, va resultar prou engrescador com a plantejar crear un club de vòlei a Lloret.

El 1995 es va crear el Club Vòlei Femení Lloret de Mar. Com entitat ja formada, va començar a participar en les competicions comarcals amb una progressió ascendent a les categories inferiors.

El 1997 ja es va poder  participar en totes les categories. De tal manera, els equips Juvenil i Senior van començar la seva trajectòria en competicions federades l’any 1998. L’equip Juvenil va quedar campió de Catalunya l’any 2000 de 2ª categoria i l’equip Sènior va romandre estancat a la 2ª Divisió Catalana fins l’any 2002. 

A partir de llavors, es va iniciar un procés de tecnificació del club, amb nova Junta Directiva, i amb objectius per temporada. El Club va patir un canvi radical positiu i en tres anys o temporades ja eren  a 1ª Divisió Nacional l'any 2005, pujant cada temporada de categoria.(5)



Notes:
(1) Enciclopèdia de l'Esport Català (consultat 02/10/2021)
(2) Segurament era l'Antoni Bancells Puig, gran afeccionat a la natació. Font: La publicitat, 25 de setembre de 1926, p.4
(3) Lloret Gaceta, 1 d'agost de 1997, p. 27
(4) També és conegut com a Club Voleibol Lloret de Mar i Club Vòlei Lloret de Mar. 
(5) Font: http://www.voleifemenilloret.com (consultat 08/02/2021)

NOTA IMPORTANT:
Aquesta entrada i la resta d'articles del blog que fan esment als esports lloretencs són en permanent revisió. Si hi vegeu alguna errada o imprecisió, no dubteu en fer-ho saber al info@qhlloret.cat
DARRERA ACTUALITZACIÓ: 
10/10/2021