Esports a Lloret (III): el beisbol

El beisbol, la pelota base, o el base-ball com era conegut al seus inicis a Catalunya per la influència americana, va arrelar a Lloret de la mà de gent entusiasta que pertanyia a la "colònia" d'estiuejants i joves lloretencs amb ganes d'aprendre un esport diferent, un xic exòtic, tal vegada que molt vistós en les formes i pràctiques. Així naixeria l'equip d'Els Pops de Lloret.

El club Els Pops va ser concebut l'any 1951 per Nasi Brugueras i Alex Colomer, joves barcelonins que venien a l'estiu a Lloret, amb les seves famílies. Un any després, arribarà el principal mecenes de l'entitat, en  Roque Romero (1), que esdevindrà president d'Els Pops fins que va desaparèixer i per un temps va presidir la Federació Catalana de Beisbol.

El novembre de 1952, Els Pops juguem el seu primer partit davant el conjunt barceloní d'El Picadero, que van perdre per 11 carreres a 9 (2) 
A partir de 1953, comencen a disputar els primers partits regulars. D'entrada, la entitat va apostar per l'esport base i de seguida ja existien infantils, cadets i juvenils que s'entrenaven amb regularitat i disputaven les lligues de les diferents seccions. El Campo Municipal de Deportes, acabat de comprar, seria condicionat per a que es pogués jugar beisbol i futbol els caps de setmana, alternant un o un altre.

Els Pops es dividien en dos parts, en ocasions: Els Pops de Lloret, equip de la gent d'aquí, i Els Pops de Barcelona, format per els estiuejants, tot i que a nivell competitiu i participant en els torneigs oficials, es feia com Els Pops de Lloret.

Comptava Els Pops amb l'assessorament esportiu d'un cubà arrelat a Lloret, en Pedro Garriga Alum, que havia aprés aquest esport jugant a Cienfuegos, i després en seria president del C.F. Lloret (3)

L'uniforme de l'equip era gris clar amb barrets negres.

Infantils i cadets d'Els Pops. 1954. Font:strike.cat (4)

Els Pops sèniors van començar a la 2a Divisió, arribant a ser campions d'Espanya, estant alguna temporada a la 1a. Divisió d'aquest esport.

Els Pops de Lloret va ser tota una institució esportiva que va marcar les afeccions del jovent de l'època. En algún moment, va a tenir més massa social que el futbol i només la davallada de interés pel beisbol al final dels 60 va fer que Els Pops de Lloret desapareguessin definitivament el 1968, al integrar-se els seus membres residents a la ciutat comtal en un altre equip en actiu.


El músic lloretenc Josep Maria del Rio va composar un himne per a l'equip:

HIMNE D'ELS POPS
Els de Lloret y Barcelona
molt ben units havem format
el nostre equip potent de beisbol
difícil és de rosegar
Per forts rivals que s’ens presentin
ja mai el bat tremolarà
Som de Lloret (Tots som Pops)
tots cridarem (Tots som Pops)
quan més mar forta més “surem”.
Anem tots a jugar
el gran partit de sa victoria
Aixequem (Tots som Pops)
tots el bat (Tots som Popos)
Que contra els Pops ningún podrà”




Els Pops de Lloret
Gent De Lloret,
Prefaci d'Esteve Fàbregas i Barri,
Recopilat per Nasi Brugueras Calopa i Àlex Colomer Carles
Editorial Bodoni - 1990



NOTES:
(1) Roque Romero Sainz (1911-1997),nascut a Navarra, residia a Barcelona. Era  agent de borsa, i una part molt activa de la "Colònia" d'estiuejants a Lloret. També va ser cofundador del Club Náutic Lloret, en 1955.
(2)Pernas López, Julio: Strike Two. El Béisbol en la España de la posguerra 1939-1960 y otras curiosidades del deporte español. Barcelona: 2011 . En línia: Strike Two, p. 175
(3) Lloret Deportivo Sem. 47 de 1953 Any I núm. 7. En Pedro Garriga Alum (1914-1996) arribaria a ser president del C.F. Lloret en dues ocasions: de 1960 a 1962, i de 1967 fins 1970.
(4) Més fotos a Strike.cat, BLOG DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE BEISBOL I SOFTBOL 

NOTA IMPORTANT:
Aquesta entrada i la resta d'articles del blog que fan esment als esports lloretencs són en permanent revisió. Si hi vegeu alguna errada o imprecisió, no dubteu en fer-ho saber al
al info@qhlloret.cat

DARRERA ACTUALITZACIÓ: 
18/09/2021